Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Shrinking of Rapidly Evaporating Water Microdroplets Reveals their Extreme Supercooling.

Tytuł :
Shrinking of Rapidly Evaporating Water Microdroplets Reveals their Extreme Supercooling.
Autorzy :
Goy C; Institut für Kernphysik, J. W. Goethe-Universität Frankfurt(M), 60438 Frankfurt(M), Germany.
Potenza MAC; Dipartimento di Fisica, Università degli Studi di Milano, 20133 Milano, Italy.
Dedera S; Institute of Earth Sciences, 69120 Heidelberg, Germany.
Tomut M; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Guillerm E; Université Lyon, Université Claude Bernard Lyon 1, CNRS, Institut Lumière Matière, 69622 Lyon, France.
Kalinin A; Institut für Kernphysik, J. W. Goethe-Universität Frankfurt(M), 60438 Frankfurt(M), Germany.; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Voss KO; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Schottelius A; Institut für Kernphysik, J. W. Goethe-Universität Frankfurt(M), 60438 Frankfurt(M), Germany.
Petridis N; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Prosvetov A; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Tejeda G; Laboratory of Molecular Fluid Dynamics, Instituto de Estructura de la Materia, CSIC, 28006 Madrid, Spain.
Fernández JM; Laboratory of Molecular Fluid Dynamics, Instituto de Estructura de la Materia, CSIC, 28006 Madrid, Spain.
Trautmann C; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.; Material- und Geowissenschaften, Technische Universität Darmstadt, 64287 Darmstadt, Germany.
Caupin F; Université Lyon, Université Claude Bernard Lyon 1, CNRS, Institut Lumière Matière, 69622 Lyon, France.
Glasmacher U; Institute of Earth Sciences, 69120 Heidelberg, Germany.
Grisenti RE; Institut für Kernphysik, J. W. Goethe-Universität Frankfurt(M), 60438 Frankfurt(M), Germany.; GSI-Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, 64291 Darmstadt, Germany.
Pokaż więcej
Źródło :
Physical review letters [Phys Rev Lett] 2018 Jan 05; Vol. 120 (1), pp. 015501.
Typ publikacji :
Journal Article
Język :
English
Imprint Name(s) :
Original Publication: New York : American Physical Society
Entry Date(s) :
Date Created: 20180120 Date Completed: 20180205 Latest Revision: 20180425
Update Code :
20210623
DOI :
10.1103/PhysRevLett.120.015501
PMID :
29350942
Czasopismo naukowe
The fast evaporative cooling of micrometer-sized water droplets in a vacuum offers the appealing possibility to investigate supercooled water-below the melting point but still a liquid-at temperatures far beyond the state of the art. However, it is challenging to obtain a reliable value of the droplet temperature under such extreme experimental conditions. Here, the observation of morphology-dependent resonances in the Raman scattering from a train of perfectly uniform water droplets allows us to measure the variation in droplet size resulting from evaporative mass losses with an absolute precision of better than 0.2%. This finding proves crucial to an unambiguous determination of the droplet temperature. In particular, we find that a fraction of water droplets with an initial diameter of 6379±12  nm remain liquid down to 230.6±0.6  K. Our results question temperature estimates reported recently for larger supercooled water droplets and provide valuable information on the hydrogen-bond network in liquid water in the hard-to-access deeply supercooled regime.
Erratum in: Phys Rev Lett. 2018 Mar 23;120(12 ):129901. (PMID: 29694061)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies