Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Relationship Between Hydrocarbon Composition on the Cuticle of Melipona quadrifasciata (Hymenoptera: Apidae) Workers and the Secretion of the Cephalic Salivary Glands

Tytuł :
Relationship Between Hydrocarbon Composition on the Cuticle of Melipona quadrifasciata (Hymenoptera: Apidae) Workers and the Secretion of the Cephalic Salivary Glands
Autorzy :
Poiani, S. B. [UNESP]
Morgan, E. D.
Drijfhout, F. P.
Cruz-Landim, C. [UNESP]
Pokaż więcej
Temat :
CHC
labial gland
Mantel
pheromone
stingless bee
Źródło :
Repositório Institucional da UNESP
Universidade Estadual Paulista
Wydawca :
Univ Estadual Feira Santana, 2018.
Rok publikacji :
2018
Język :
English
DOI :
10.13102/sociobiology.v65i4.3384
Numer akcesji :
edsair.od......3056..68e9f8f90f4244f97f6f5f9bcdcd369c
Made available in DSpace on 2019-10-05T02:02:44Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2018-10-01 Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) Since chemical communication is pivotal for social insect success, the present paper aimed to quantify and qualify the chemical compounds that might have pheromonal role in both cephalic salivary gland and epicuticle of workers of Melipona quadrifasciata Lepeletier using gas chromatographymass spectrometry (GC/MS). The results indicated that the hydrocarbons were the main compounds in both cephalic salivary gland and epicuticle, followed by esters. Positive Mantel correspondence analysis suggests that the glands could contribute to replenishment of surface compounds as an auxiliary source. Discriminant analysis also pointed out that gland and epicuticle chemical profiles were phase-related. Univ Estadual Paulista, Dept Biol, Inst Biociencias, Sao Paulo, Brazil Keele Univ, Chem Ecol Grp, Lennard Jones Labs, Keele, Staffs, England Univ Estadual Paulista, Dept Biol, Inst Biociencias, Sao Paulo, Brazil FAPESP: 07/56682-1

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies