Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Infractometric measurement of sucrose concentration

Tytuł:
Infractometric measurement of sucrose concentration
Autorzy:
Brzeziński, S.
Ludwicki, M.
Temat:
technologia cukru
stężenie suchej masy
spektroskopia w podczerwieni
sugar technology
dry matter concentration
infrared spectroscopy
Źródło:
Biotechnology and Food Science.
Typ dokumentu:
Article
Język:
English
Dostęp URL:
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-3f3e1abd-8d94-48e5-9b0a-1793cbe0c864  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsbzt.bwmeta1.element.baztech.3f3e1abd.8d94.48e5.9b0a.1793cbe0c864
Periodyk
Application of the infrared spectroscopy method in the measurement of sucrose concentration within the range from 6 to 20% dry matter has been studied. Results obtained showed a linear relationship between sugar concentration and absorbance with correlation coefficient value close to 0.996. The effect of colored substances and invert sugar present in the measured solutions on results of the measurements has been also analyzed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies