Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Asymetryczne walcowanie blach grubych w walcarce wykańczającej

Tytuł:
Asymetryczne walcowanie blach grubych w walcarce wykańczającej
Autorzy:
Kawałek, A.
Temat:
walcowanie asymetryczne
modelowanie procesu walcowania
parametry siłowe
asymmetric rolling
force parameters
modelling of rolling process
Źródło:
Hutnik, Wiadomości Hutnicze.
Typ dokumentu:
Article
Język:
Polish
Dostęp URL:
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL6-0004-0043  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsbzt.bwmeta1.element.baztech.article.BPL6.0004.0043
Periodyk
W pracy przeprowadzono teoretyczną analizę procesu walcowania symetrycznego i asymetrycznego pasma w klatce wykańczającej walcowni blach grubych. Na podstawie przeprowadzonych badań wyznaczono dopuszczalne wartości współczynnika asymetrii prędkości obwodowej walców av oraz rozkłady prędkości pasma w płaszczyźnie wyjścia z kotliny odkształcenia, w zależności od kąta podania pasma do kotliny walcowniczej i współczynnika asymetrii prędkości obwodowej walców. Do badań wykorzystano program komputerowy Elroll oparty na metodzie elementów skończonych. Wyznaczono wartości siły całkowitego nacisku metalu na walce i wartości momentów walcowania w zależności od parametrów technologicznych procesu walcowania asymetrycznego. Obliczenia wykonano dla rzeczywistych warunków procesu walcowania, uwzględniając nierównomierną temperaturę pasma na jego przekroju, różne średnice walców roboczych i różne prędkości obwodowe walców.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies