Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Association of genetically predicted blood sucrose with coronary heart disease and its risk factors in Mendelian randomization

Tytuł:
Association of genetically predicted blood sucrose with coronary heart disease and its risk factors in Mendelian randomization
Autorzy:
Ting Zhang
Shiu Lun Au Yeung
C. Mary Schooling
Temat:
Medicine
Science
Źródło:
Scientific Reports, Vol 10, Iss 1, Pp 1-9 (2020)
Wydawca:
Nature Portfolio, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Medicine
LCC:Science
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2045-2322
Relacje:
https://doaj.org/toc/2045-2322
DOI:
10.1038/s41598-020-78685-5
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/020a3e8b5d2c424cb1398fde3c902bbc  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.020a3e8b5d2c424cb1398fde3c902bbc
Czasopismo naukowe
Abstract We assessed the associations of genetically instrumented blood sucrose with risk of coronary heart disease (CHD) and its risk factors (i.e., type 2 diabetes, adiposity, blood pressure, lipids, and glycaemic traits), using two-sample Mendelian randomization. We used blood fructose as a validation exposure. Dental caries was a positive control outcome. We selected genetic variants strongly (P

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies