Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dissecting the Genetic Architecture of Seed Protein and Oil Content in Soybean from the Yangtze and Huaihe River Valleys Using Multi-Locus Genome-Wide Association Studies

Tytuł:
Dissecting the Genetic Architecture of Seed Protein and Oil Content in Soybean from the Yangtze and Huaihe River Valleys Using Multi-Locus Genome-Wide Association Studies
Autorzy:
Shuguang Li
Haifeng Xu
Jiayin Yang
Tuanjie Zhao
Temat:
soybean
genome-wide association study
seed protein content
seed oil content
Biology (General)
QH301-705.5
Chemistry
QD1-999
Źródło:
International Journal of Molecular Sciences, Vol 20, Iss 12, p 3041 (2019)
Wydawca:
MDPI AG, 2019.
Rok publikacji:
2019
Kolekcja:
LCC:Biology (General)
LCC:Chemistry
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1422-0067
Relacje:
https://www.mdpi.com/1422-0067/20/12/3041; https://doaj.org/toc/1422-0067
DOI:
10.3390/ijms20123041
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/1155c63e274645ba89e013bfa371c38a  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.1155c63e274645ba89e013bfa371c38a
Czasopismo naukowe
Soybean is a globally important legume crop that provides a primary source of high-quality vegetable protein and oil. Seed protein and oil content are two valuable quality traits controlled by multiple genes in soybean. In this study, the restricted two-stage multi-locus genome-wide association analysis (RTM-GWAS) procedure was performed to dissect the genetic architecture of seed protein and oil content in a diverse panel of 279 soybean accessions from the Yangtze and Huaihe River Valleys in China. We identified 26 quantitative trait loci (QTLs) for seed protein content and 23 for seed oil content, including five associated with both traits. Among these, 39 QTLs corresponded to previously reported QTLs, whereas 10 loci were novel. As reported previously, the QTL on chromosome 20 was associated with both seed protein and oil content. This QTL exhibited opposing effects on these traits and contributed the most to phenotype variation. From the detected QTLs, 55 and 51 candidate genes were identified for seed protein and oil content, respectively. Among these genes, eight may be promising candidate genes for improving soybean nutritional quality. These results will facilitate marker-assisted selective breeding for soybean protein and oil content traits.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies