Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Egg Quality from Siciliana and Livorno Italian Autochthonous Chicken Breeds Reared in Organic System

Tytuł:
Egg Quality from Siciliana and Livorno Italian Autochthonous Chicken Breeds Reared in Organic System
Autorzy:
Ambra R. Di Rosa
Biagina Chiofalo
Vittorio Lo Presti
Vincenzo Chiofalo
Luigi Liotta
Temat:
Siciliana chicken breed
Livorno chicken breed
eggs quality
biodiversity safeguard
Veterinary medicine
SF600-1100
Zoology
QL1-991
Źródło:
Animals, Vol 10, Iss 5, p 864 (2020)
Wydawca:
MDPI AG, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Veterinary medicine
LCC:Zoology
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2076-2615
Relacje:
https://www.mdpi.com/2076-2615/10/5/864; https://doaj.org/toc/2076-2615
DOI:
10.3390/ani10050864
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/a1803dfcd4d24797800da8f1a351608e  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.1803dfcd4d24797800da8f1a351608e
Czasopismo naukowe
In poultry production, the intensive use of high-performing hybrid animals led to loss of genetic variability and a consequent lower response to climatic change and disease. Poultry biodiversity is seriously threatened, and its safeguard is a strong objective in developed countries. According to the FAO, which emphasized the importance of native breeds for its country of origin, the aim of this study was to present the first contribution on eggs quality for endangered the Siciliana chicken breed and deepen knowledge on the local Livorno breed. At 20 weeks of age, 108 laying hens (54 Siciliana breed and 54 Livorno breed) were divided into six homogeneous groups of 18 hens each and reared according to requirements imposed by the EC Regulation 889/08 for organic production. The production cycle was controlled over one year, and egg production was recorded daily by group. Eggs were collected, weighted, and measured. Physico-chemical parameter and fatty acids profile were analyzed and nutritional indexes calculated. The statistical model included the effects of breed (Siciliana, Livorno). Egg production was 190 egg/head for Siciliana and 180 for Livorno group. The results showed similar values for Siciliana and Livorno egg quality, highlighting several valuable quality traits from these breeds which might be taken into account for conservation programs.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies