Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Bacillus velezensis to substitute in-feed antibiotics on the production, blood biochemistry and egg quality indices of laying hens

Tytuł:
Effect of Bacillus velezensis to substitute in-feed antibiotics on the production, blood biochemistry and egg quality indices of laying hens
Autorzy:
Miao Ye
Chunjie Wei
Anam Khalid
Qian Hu
Ru Yang
Binghong Dai
Hengwei Cheng
Zaigui Wang
Temat:
Bacillus velezensis
Production performance
Egg quality
Serum biochemical index
Veterinary medicine
SF600-1100
Źródło:
BMC Veterinary Research, Vol 16, Iss 1, Pp 1-8 (2020)
Wydawca:
BMC, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Veterinary medicine
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1746-6148
Relacje:
http://link.springer.com/article/10.1186/s12917-020-02570-6; https://doaj.org/toc/1746-6148
DOI:
10.1186/s12917-020-02570-6
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/1feb4e1a131c4cf393829dbbd4131bd5  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.1feb4e1a131c4cf393829dbbd4131bd5
Czasopismo naukowe
Abstract Background The excessive use of antibiotics in the livestock feed industry caused inevitable side effects of microbial resistance. Besides this residual antibiotics in animal-derived foodstuff imposed serious health problems for humans. So this study aimed to investigate the potential use of Bacillus velezensis to substitute antibiotics for poultry production. A total of 468, 49-week-old Hy-Line Brown chickens, were randomly divided into four groups the control group (regular diet), experiment group I (0.1% B. veleznesis), experiment group II (0.2% B. veleznesis), and antibiotic group (50 mg/kg flavomycin), with three replicates per group and trial period consisted on 42 days. Results The results showed that, compared with the control group, the average egg production rate and daily feed intake of experimental groups I and II increased significantly (P 0.05) in group (II) Egg quality parameters such as yolk weight of the experimental group II was increased, but that of the antibiotic group and experiment group I was decreased, neither significant (P > 0.05). Moreover, the eggshell strength, yolk color, albumen height, and Haugh unit were significantly increased (P 0.05) but decrease the secretin and cholecystokinin in the blood plasma (P > 0.05). Conclusions This study suggested that B. velezensis can substitute in-feed-antibiotics and improved most of the study parameters significantly. Which suggested that B. velezensis has potential future application value to replace the feed antibiotics.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies