Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Soy Lecithin Supplementation in Beef Cows before Calving on Colostrum Composition and Serum Total Protein and Immunoglobulin G Concentrations in Calves

Tytuł:
Effect of Soy Lecithin Supplementation in Beef Cows before Calving on Colostrum Composition and Serum Total Protein and Immunoglobulin G Concentrations in Calves
Autorzy:
Edyta Wojtas
Andrzej Zachwieja
Eliza Piksa
Anna E. Zielak-Steciwko
Antoni Szumny
Bogdan Jarosz
Temat:
nutrition
soy lecithin
calving
blood
passive transfer
Veterinary medicine
SF600-1100
Zoology
QL1-991
Źródło:
Animals, Vol 10, Iss 5, p 765 (2020)
Wydawca:
MDPI AG, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Veterinary medicine
LCC:Zoology
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2076-2615
Relacje:
https://www.mdpi.com/2076-2615/10/5/765; https://doaj.org/toc/2076-2615
DOI:
10.3390/ani10050765
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/220f0cc2c00c48aba1fc39655a91ed6f  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.220f0cc2c00c48aba1fc39655a91ed6f
Czasopismo naukowe
The aim of this study was to investigate the impact of soy lecithin supplementation in beef cow’s nutrition on colostrum composition and serum concentrations of immunoglobulin G (IgG) and serum total protein (STP) in calves. Twenty pregnant Charolaise cows were assigned to two groups. In the supplementation group (n = 10) during the last four weeks of pregnancy, soy lecithin was administrated in an amount of 20 g/cow/day. In both groups, basic composition (protein, fat, lactose, dry matter), somatic cell count (SCC), total bacteria count (TBC), IgG concentration, and fatty acids profile were determined in colostrum samples. Moreover, STP and IgG concentration were measured in calves’ blood samples on the 3rd, 7th, 14th, and 21st days of life, mothered by supplementation and control cows. Animals fed with soy lecithin before calving produced colostrum with a higher (p = 0.049) level of linoleic acid (C18:2 n-6). In addition, these results showed that soy lecithin supplementation has contributed to an increase (p = 0.029) of serum IgG in calves on the 14th day of life. The impact of such change in colostrum on IgG levels on calves serum and their half-life need further analysis.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies