Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Differences in ability of selected amaranth cultivars to accumulate risky metals / Zróżnicowana zdolność wybranych odmian szarłatu (Amaranhtus) do pobierania i akumulacji metali ciężkich z gle

Tytuł :
Differences in ability of selected amaranth cultivars to accumulate risky metals / Zróżnicowana zdolność wybranych odmian szarłatu (Amaranhtus) do pobierania i akumulacji metali ciężkich z gle
Autorzy :
Vollmannova Alena
Margitanova Eva
Toth Tomas
Stanovic Radovan
Bojnanska Tatiana
Cicova Iveta
Benkova Michaela
Pokaż więcej
Temat :
amaranth
heavy metals
aboveground biomass
phytoremediation
szarłat
metale ciężkie
nadziemna biomasa
fitoremediacja
Environmental technology. Sanitary engineering
TD1-1066
Źródło :
Environmental Protection and Natural Resources, Vol 26, Iss 3, Pp 60-63 (2015)
Wydawca :
Sciendo, 2015.
Rok publikacji :
2015
Kolekcja :
LCC:Environmental technology. Sanitary engineering
Typ dokumentu :
article
Opis pliku :
electronic resource
Język :
English
ISSN :
2353-8589
Relacje :
https://doaj.org/toc/2353-8589
DOI :
10.1515/oszn-2015-0019
Dostęp URL :
https://doaj.org/article/2d00309a657340f58d11c369697282e8
Numer akcesji :
edsdoj.2d00309a657340f58d11c369697282e8
Czasopismo naukowe
Celem przeprowadzonych badań było porównanie stopnia akumulacji metali ciężkich (mogących stanowić ryzyko dla zdrowia ludzi) przez nasiona i biomasę pięciu wybranych odmian uprawnych szarłatu (Golden Giant, Rawa, Annapurna, Oscar Blanco, Koniz). Celem pracy była także ocena zależności pobierania metali ciężkich: gleba-roślina. Stwierdzono, że badane gleby były zanieczyszczone Cd i Pb, których zawartość przekraczała odpowiednio 40% i 10% zawartości wyjściowej oznaczonej w ekstrakcie wody królewskiej i NH4NO. W nasionach Szarłatu wszystkich badanych odmian zawartość Cd i Pb przekraczały dozwolone zawartości tych pierwiastków odpowiednio o 60--100% i 25--200%. W częściach nadziemnych szarłatu zawartość badanych metali była średnio 0,17-12,25 krotnie wyższa niż w nasionach badanych roślin. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że nasiona oraz liście szarłatu wykorzystywane na cele żywnościowe mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, wynikające z wysokich zawartości Cd i Pb. Szarłat posiadając dużą zdolność akumulacji Cd i Pb, poprzez wytwarzanie obfitej biomasy roślinnej może być wykorzystany w celu fitoremediacji gleb. Wyniki potwierdziły zdolność do akumulacji metali ciężkich przez różne odmiany szarłatu nawet z terenów uznawanych za niezanieczyszczone

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies