Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cangas in central temperature during laparoscopic colorectal surgery

Tytuł:
Cangas in central temperature during laparoscopic colorectal surgery
Autorzy:
Wilber Paul Romero Ramírez
Idoris Cordero Escobar
Temat:
cirugía colorrectal laparoscópica
pérdida de calor
hipotermia
complicaciones
Anesthesiology
RD78.3-87.3
Medical emergencies. Critical care. Intensive care. First aid
RC86-88.9
Źródło:
Revista Cubana de Anestesiología y Reanimación, Vol 17, Iss 1 (2018)
Wydawca:
Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas. Editorial de Ciencias Médicas (ECIMED), 2018.
Rok publikacji:
2018
Kolekcja:
LCC:Anesthesiology
LCC:Medical emergencies. Critical care. Intensive care. First aid
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
Spanish; Castilian
ISSN:
1726-6718
Relacje:
http://revanestesia.sld.cu/index.php/anestRean/article/view/53; https://doaj.org/toc/1726-6718
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/34fbb8c3fb304ee585fd5299f4e05a11  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.34fbb8c3fb304ee585fd5299f4e05a11
Czasopismo naukowe
Introduction: Hypothermia is a complication that frequently occurs in the postoperative period of laparoscopic surgery. Multiple factors boost the decrease in body temperature due to the direct effect of gas. Objective: To determine the variations in body temperature in laparoscopic colorectal surgery and its influence on intraoperative hypothermia. Methods: A descriptive, longitudinal and prospective study was carried out with patients, using general anesthesia for elective laparoscopic colorectal procedures and with the purpose of identifying the incidence and variations of body temperature. The study was carried out at the Hermanos Ameijeiras Hospital, between January 2014 and January 2017. Results: Among the 88 patients, 78.4% were at ages 51-60 years. Male sex, overweight patients and ASA-II classification were more frequent. The average basal temperature was 36.4ºC. After 30 min, it decreased to 35.5ºC; after one hour, to 35.4 ºC; after 90 min, 35.1ºC; and at the end, to 34.9 ºC. From the total, 78.4% presented unintentional intraoperative hypothermia. None of them had severe hypothermia. The average surgical time was 183.1 min. There were 49 complications associated with hypothermia. Conclusions: Variations in body temperature were identified in the laparoscopic colorectal intervention, as well as the tendency to generate hypothermia during the surgical procedure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies