Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A comprehensive structural, lectin and immunohistochemical characterization of the zebrafish olfactory system

Tytuł:
A comprehensive structural, lectin and immunohistochemical characterization of the zebrafish olfactory system
Autorzy:
Paula R. Villamayor
Álvaro. J. Arana
Carlos Coppel
Irene Ortiz-Leal
Mateo V. Torres
Pablo Sanchez-Quinteiro
Laura Sánchez
Temat:
Medicine
Science
Źródło:
Scientific Reports, Vol 11, Iss 1, Pp 1-16 (2021)
Wydawca:
Nature Portfolio, 2021.
Rok publikacji:
2021
Kolekcja:
LCC:Medicine
LCC:Science
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2045-2322
Relacje:
https://doaj.org/toc/2045-2322
DOI:
10.1038/s41598-021-88317-1
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/3a5ecec0b0b047279be30eed536156ee  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.3a5ecec0b0b047279be30eed536156ee
Czasopismo naukowe
Abstract Fish chemosensory olfactory receptors allow them to detect a wide range of water-soluble chemicals, that mediate fundamental behaviours. Zebrafish possess a well-developed sense of smell which governs reproduction, appetite, and fear responses. The spatial organization of functional properties within the olfactory epithelium and bulb are comparable to those of mammals, making this species suitable for studies of olfactory differentiation and regeneration and neuronal representation of olfactory information. The advent of genomic techniques has been decisive for the discovery of specific olfactory cell types and the identification of cell populations expressing vomeronasal receptors. These advances have marched ahead of morphological and neurochemical studies. This study aims to fill the existing gap in specific histological, lectin-histochemical and immunohistochemical studies on the olfactory rosette and the olfactory bulb of the zebrafish. Tissue dissection and microdissection techniques were employed, followed by histological staining techniques, lectin-histochemical labelling (UEA, LEA, BSI-B4) and immunohistochemistry using antibodies against G proteins subunits αo and αi2, growth-associated protein-43, calbindin, calretinin, glial-fibrillary-acidic-protein and luteinizing-hormone-releasing-hormone. The results obtained enrich the available information on the neurochemical patterns of the zebrafish olfactory system, pointing to a greater complexity than the one currently considered, especially when taking into account the peculiarities of the nonsensory epithelium.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies