Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dietary Inflammatory Index and Colorectal Cancer Risk—A Meta-Analysis

Tytuł:
Dietary Inflammatory Index and Colorectal Cancer Risk—A Meta-Analysis
Autorzy:
Nitin Shivappa
Justyna Godos
James R. Hébert
Michael D. Wirth
Gabriele Piuri
Attilio F. Speciani
Giuseppe Grosso
Temat:
diet
cytokines
nutrition
inflammation
epidemiology
dietary inflammatory index
colorectal cancer
meta-analysis
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Nutrients, Vol 9, Iss 9, p 1043 (2017)
Wydawca:
MDPI AG, 2017.
Rok publikacji:
2017
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2072-6643
Relacje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/1043; https://doaj.org/toc/2072-6643
DOI:
10.3390/nu9091043
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/eec43dcf84874956a49508b9f7a20d2e  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.43dcf84874956a49508b9f7a20d2e
Czasopismo naukowe
Diet and chronic inflammation of the colon have been suggested to be risk factors in the development of colorectal cancer (CRC). The possible link between inflammatory potential of diet, measured through the Dietary Inflammatory Index (DII®), and CRC has been investigated in several populations across the world. The aim of this study was to conduct a meta-analysis on studies exploring this association. Data from nine studies were eligible, of which five were case-control and four were cohort studies. Results from meta-analysis showed a positive association between increasing DII scores, indicating a pro-inflammatory diet, and CRC. Individuals in the highest versus the lowest (reference) DII category showed an overall 40% increased risk of CRC with moderate evidence of heterogeneity [relative risk (RR) = 1.40, 95% confidence interval (CI): 1.26, 1.55; I2 = 69%, p < 0.001]. When analyzed as a continuous variable, results showed an increased risk of CRC of 7% for a 1-point increase in the DII score. Results remained unchanged when analyses were restricted to the four prospective studies. Results of our meta-analysis support the importance of adopting a healthier anti-inflammatory diet in preventing CRC. These results further substantiate the utility of DII as tool to characterize the inflammatory potential of diet and to predict CRC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies