Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

La prudente corrección del gusto en la 'symmetria' vitruviana

Tytuł:
La prudente corrección del gusto en la 'symmetria' vitruviana
Autorzy:
Rafael García-Sánchez
Temat:
vitruvio
symmetria
prudencia
eurythmia
gusto
History of Civilization
CB3-482
History (General)
D1-2009
Źródło:
Memoria y Civilización, Vol 22, Pp 659-681 (2019)
Wydawca:
Universidad de Navarra, 2019.
Rok publikacji:
2019
Kolekcja:
LCC:History of Civilization
LCC:History (General)
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
Spanish; Castilian
ISSN:
1139-0107
2254-6367
Relacje:
https://revistas.unav.edu/index.php/myc/article/view/35349; https://doaj.org/toc/1139-0107; https://doaj.org/toc/2254-6367
DOI:
10.15581/001.22.013
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/4acc36aa5cee4aadb2c57192c00a932b  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.4acc36aa5cee4aadb2c57192c00a932b
Czasopismo naukowe
En el presente texto vamos a intentar probar que, en el orden compositivo de las artes visuales y, en particular, de la Arquitectura, la última palabra no recae en la aplicación u observancia de preceptos o reglas sino en la prudencia y en el gusto. Este ratificará o matizará las simetrías parciales de toda composición, incluso la symmetria total con vistas a la producción de la eurythmia, a saber: el efecto agradable y deleitable que la symmetria provoca. Se pretende advertir que la phronesis y, en última instancia, el gusto, acaban convirtiéndose en los elementos decisivos de la estética y la composición arquitectónica.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies