Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Fatty acids, health lipid indices, and cholesterol content of sheep meat of three breeds from Moroccan pastures

Tytuł :
Fatty acids, health lipid indices, and cholesterol content of sheep meat of three breeds from Moroccan pastures
Autorzy :
K. Belhaj
F. Mansouri
A. Benmoumen
M. Sindic
M.-L. Fauconnier
M. Boukharta
C. H. Serghini
A. Elamrani
Pokaż więcej
Temat :
Agriculture
Animal culture
SF1-1100
Science
Zoology
QL1-991
Źródło :
Archives Animal Breeding, Vol 63, Pp 471-482 (2020)
Wydawca :
Copernicus Publications, 2020.
Rok publikacji :
2020
Kolekcja :
LCC:Agriculture
LCC:Animal culture
LCC:Science
LCC:Zoology
Typ dokumentu :
article
Opis pliku :
electronic resource
Język :
English
ISSN :
0003-9438
2363-9822
Relacje :
https://aab.copernicus.org/articles/63/471/2020/aab-63-471-2020.pdf; https://doaj.org/toc/0003-9438; https://doaj.org/toc/2363-9822
DOI :
10.5194/aab-63-471-2020
Dostęp URL :
https://doaj.org/article/4e58f5d6bc6d488abe810a236561bb23
Numer akcesji :
edsdoj.4e58f5d6bc6d488abe810a236561bb23
Czasopismo naukowe
The lipid analysis of commercial lamb's meat, from two main Moroccan production areas Middle Atlas and highlands of eastern Morocco, was conducted. This study concerns the lipid quality of sheep meat from Beni Guil (BG) and Timahdite (Ti) as indigenous breeds and that of the Ouled Djellal (ODj) breed of Algerian origin. To study the effect of the geographical area, the meat samples from the Beni Guil breed were taken in the two main locations of this breed: in the region of Ain Beni Mathar (BGA) and that of Tendrara (BGT). The fatty acid profiles of the sheep meats analyzed showed the following: (i) polyunsaturated fatty acid (PUFA) richness was of 12.87 % and 20.59 % respectively for BGA and BGT breeds; (ii) polyunsaturated ∕ saturated fatty acid ratios were ranged between 0.28 to 0.50 respectively for BGA and Ti breed; and (iii) PUFA-n−3 content was 1.71 % for ODj breed and 2.13 % for BGA. Thus, the PUFA-n−6 ∕ PUFA n−3 ratios range between 4.92 and 9.6 for BGA and Ti sheep meat, respectively. The cholesterol content was 0.08 % and 0.12 % of fresh meat respectively for ODj and BGA. Finally, meats of BGA and ODj have similar thrombogenicity (1.23 and 1.27 respectively) and atherogenicity indices (0.71 and 0.68 respectively). Statistically, these values were significantly higher than those registered for Ti breed (IT: 1.04 and AI: 0.51). In conclusion, from a nutritional point of view, it can be deduced that these meats have an interesting lipid quality due to their richness in desirable fatty acid (UFA + C18 : 0).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies