Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quality characteristics of the carcass of Beni-Guil sheep, a Protected Geographical Indication certified product of Eastern Morocco: Preliminary study

Tytuł:
Quality characteristics of the carcass of Beni-Guil sheep, a Protected Geographical Indication certified product of Eastern Morocco: Preliminary study
Autorzy:
Kamal Belhaj
Farid Mansouri
Aziz Tikent
Abdellah Ouchatbi
Mohamed Boukharta
Caid Hana Serghini
Ahmed Elamrani
Temat:
Beni-Guil sheep
carcasses
meat quality
designation of origin
Morocco
Animal culture
SF1-1100
Źródło:
Revue d’Elevage et de Médecine Vétérinaire des Pays Tropicaux, Vol 73, Iss 1 (2020)
Wydawca:
CIRAD, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Animal culture
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
French
ISSN:
0035-1865
1951-6711
Relacje:
https://revues.cirad.fr/index.php/REMVT/article/view/31843; https://doaj.org/toc/0035-1865; https://doaj.org/toc/1951-6711
DOI:
10.19182/remvt.31843
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/5a8b913db33342588d68a7c923f6302b  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.5a8b913db33342588d68a7c923f6302b
Czasopismo naukowe
The objective of the study was to evaluate, for the first time, the qualitative, objective and subjective characteristics of the carcass and meat of the Beni-Guil sheep breed, originating in Eastern Morocco. The study was conducted with 105 ewes and ewe lambs with a mean age of 21.5 months (8–36 months), and a mean weight of 32.55 kg. pH measurements were taken one hour and 24 hours after slaughter. The mean values obtained were 6.76 and 5.78, respectively. The mean hot (HCW) and cold (CCW) carcass weights and corresponding yields were 15.82 kg (48.6%) and 15.52 kg (47.7%), respectively. Shrinkage loss was 1.9%. Linear measurements showed that the Beni-Guil had a mean carcass length (K) and width (G) of 63.7 and 17.3 cm, respectively, with a carcass compactness index 1 (G/K) and 2 (CCW/K) of 0.27 and 243.60 g/cm, respectively. Finally, according to the EUROP sheep carcass classification grid, the carcasses examined showed conformations between fairly good (O) and good (R), a bright red color, a firm white fat cover, and a fatness score of 3.42. The results highlighted the characteristics of the Beni-Guil ewe carcass, which are sought by professionals and consumers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies