Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Acyl chain asymmetry and polyunsaturation of brain phospholipids facilitate membrane vesiculation without leakage

Tytuł:
Acyl chain asymmetry and polyunsaturation of brain phospholipids facilitate membrane vesiculation without leakage
Autorzy:
Marco M Manni
Marion L Tiberti
Sophie Pagnotta
Hélène Barelli
Romain Gautier
Bruno Antonny
Temat:
polyunsaturated phospholipid
Dynamin
membrane curvature
membrane fission
membrane permeability
omega-3 omega-6 PUFAs
Medicine
Science
Biology (General)
QH301-705.5
Źródło:
eLife, Vol 7 (2018)
Wydawca:
eLife Sciences Publications Ltd, 2018.
Rok publikacji:
2018
Kolekcja:
LCC:Medicine
LCC:Science
LCC:Biology (General)
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2050-084X
Relacje:
https://elifesciences.org/articles/34394; https://doaj.org/toc/2050-084X
DOI:
10.7554/eLife.34394
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/e613b9af60064d0b9cb5e79e77a18c06  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.613b9af60064d0b9cb5e79e77a18c06
Czasopismo naukowe
Phospholipid membranes form cellular barriers but need to be flexible enough to divide by fission. Phospholipids generally contain a saturated fatty acid (FA) at position sn1 whereas the sn2-FA is saturated, monounsaturated or polyunsaturated. Our understanding of the impact of phospholipid unsaturation on membrane flexibility and fission is fragmentary. Here, we provide a comprehensive view of the effects of the FA profile of phospholipids on membrane vesiculation by dynamin and endophilin. Coupled to simulations, this analysis indicates that: (i) phospholipids with two polyunsaturated FAs make membranes prone to vesiculation but highly permeable; (ii) asymmetric sn1-saturated-sn2-polyunsaturated phospholipids provide a tradeoff between efficient membrane vesiculation and low membrane permeability; (iii) When incorporated into phospholipids, docosahexaenoic acid (DHA; omega-3) makes membranes more deformable than arachidonic acid (omega-6). These results suggest an explanation for the abundance of sn1-saturated-sn2-DHA phospholipids in synaptic membranes and for the importance of the omega-6/omega-3 ratio on neuronal functions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies