Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Redesign of a novel d-allulose 3-epimerase from Staphylococcus aureus for thermostability and efficient biocatalytic production of d-allulose

Tytuł:
Redesign of a novel d-allulose 3-epimerase from Staphylococcus aureus for thermostability and efficient biocatalytic production of d-allulose
Autorzy:
Zhangliang Zhu
Dengke Gao
Chao Li
Ying Chen
Menglu Zhu
Xin Liu
Masaru Tanokura
Hui-Min Qin
Fuping Lu
Temat:
d-Allulose 3-epimerase
Structural analysis
TIM-barrel fold
Site-directed saturation mutagenesis
Thermostability
Microbiology
QR1-502
Źródło:
Microbial Cell Factories, Vol 18, Iss 1, Pp 1-10 (2019)
Wydawca:
BMC, 2019.
Rok publikacji:
2019
Kolekcja:
LCC:Microbiology
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1475-2859
Relacje:
http://link.springer.com/article/10.1186/s12934-019-1107-z; https://doaj.org/toc/1475-2859
DOI:
10.1186/s12934-019-1107-z
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/63f3fc7579774287be24d375b22472e9  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.63f3fc7579774287be24d375b22472e9
Czasopismo naukowe
Abstract Background A novel d-allulose 3-epimerase from Staphylococcus aureus (SaDAE) has been screened as a d-allulose 3-epimerase family enzyme based on its high specificity for d-allulose. It usually converts both d-fructose and d-tagatose to respectively d-allulose and d-sorbose. We targeted potential biocatalysts for the large-scale industrial production of rare sugars. Results SaDAE showed a high activity on d-allulose with an affinity of 41.5 mM and catalytic efficiency of 1.1 s−1 mM−1. Four residues, Glu146, Asp179, Gln205, and Glu240, constitute the catalytic tetrad of SaDAE. Glu146 and Glu240 formed unique interactions with substrates based on the structural model analysis. The redesigned SaDAE_V105A showed an improvement of relative activity toward d-fructose of 68%. The conversion rate of SaDAE_V105A reached 38.9% after 6 h. The triple mutant S191D/M193E/S213C showed higher thermostability than the wild-type enzyme, exhibiting a 50% loss of activity after incubation for 60 min at 74.2 °C compared with 67 °C for the wild type. Conclusions We redesigned SaDAE for thermostability and biocatalytic production of d-allulose. The research will aid the development of industrial biocatalysts for d-allulose.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies