Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

NUGGETS PREPARED USING MECHANICALLY SEPARATED MEAT (MSM) OBTAINED FROM TILAPIA CARCASSES AND CASSAVA DOUGH

Tytuł:
NUGGETS PREPARED USING MECHANICALLY SEPARATED MEAT (MSM) OBTAINED FROM TILAPIA CARCASSES AND CASSAVA DOUGH
Autorzy:
Rafael Gomes Abreu BACELAR
Marília Da Silva SOUSA
José Humberto SANTOS FILHO
Nathálya de Oliveira MOURA
Maria Christina Sanches MURATORI
Temat:
oreochromis niloticus
manihot esculenta
waste
fish.
Aquaculture. Fisheries. Angling
SH1-691
Environmental sciences
GE1-350
Oceanography
GC1-1581
Źródło:
Boletim do Instituto de Pesca, Vol 47, Pp 1-8 (2021)
Wydawca:
Instituto de Pesca, 2021.
Rok publikacji:
2021
Kolekcja:
LCC:Aquaculture. Fisheries. Angling
LCC:Environmental sciences
LCC:Oceanography
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1678-2305
Relacje:
https://www.pesca.sp.gov.br/boletim/index.php/bip/article/view/1585/1503; https://doaj.org/toc/1678-2305
DOI:
10.20950/1678-2305/bip.2021.47.e614
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/ca6558ee8ba8402cbb1d82482caf87fa  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.6558ee8ba8402cbb1d82482caf87fa
Czasopismo naukowe
The aim of this study was to develop Mechanically Separated Meat (MSM) nuggets produced using tilapia fillet residues (obtained from the filleting process performed at the Fish Market in Teresina, Piauí, Brazil) and cassava dough. Five nugget formulations were developed, and the following microbiological analyses were performed: Escherichia coli counts, coagulase-positive Staphylococcus counts, and Salmonella sp. detection. Physicochemical analyses were also carried out concerning moisture content, ash, protein, lipids, carbohydrates, calories, water activity and pH. A sensory analysis was performed by untrained tasters concerning color, aroma, flavor, texture, global acceptance, and purchase intention. The microbiological analyses results indicate that both the tilapia MSM and the prepared nuggets exhibited suitable hygienic sanitary standard for human consumption. The physicochemical assessments indicated a nutrient-rich product. Regarding the sensory analysis, good nugget acceptance was observed. In conclusion, the use of tilapia MSM to produce nuggets is a good way to use carcasses that would otherwise be discarded, and cassava dough up to 21.5% may be used for nugget production.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies