Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antihyperglycemic effect and phytochemical investigation of Rubia cordifolia (Indian Madder) leaves extract

Tytuł:
Antihyperglycemic effect and phytochemical investigation of Rubia cordifolia (Indian Madder) leaves extract
Autorzy:
Khan Muhammad Shafiq
Aziz Shahid
Khan Muhammad Zakryya
Khalid Zafar Mahmood
Riaz Muhammad
Ahmed Dawood
Ali Iftikhar
Arif Nazia
Wang Deiji
Ahmad Muhammad Sheeraz
Zahid Nafeesa
Temat:
diabetes mellitus
polyphenolic compounds
alloxan
pancreas
rubia cordifolia
antioxidant
Chemistry
QD1-999
Źródło:
Open Chemistry, Vol 19, Iss 1, Pp 586-599 (2021)
Wydawca:
De Gruyter, 2021.
Rok publikacji:
2021
Kolekcja:
LCC:Chemistry
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2391-5420
Relacje:
https://doaj.org/toc/2391-5420
DOI:
10.1515/chem-2021-0053
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/6bd2bcc36f424e218aa0d94bc8612e2c  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.6bd2bcc36f424e218aa0d94bc8612e2c
Czasopismo naukowe
Medicinal plants are used as an important source of medicines in pharmaceutical industry. Rubia cordifolia is widely used to cure diabetes mellitus. Present study was aimed to investigate the antihyperglycemic effects of different fractions of R. cordifolia leaves and to analyze its antioxidant effect and phytochemical composition. Male albino mice were randomly distributed into seven groups (n = 7). Group-I was normal control, group-II was Alloxan (100 mg/kg)-induced diabetic control, and group-III was standard drug (Glibenclamide 0.5 mg/kg)-treated group. Animals in groups IV–VII were treated with n-hexane fraction, ethyl acetate fraction, n-butanol fraction and aqueous fraction of R. cordifolia, orally administered (100 mg/kg) once daily up to 28 days after Alloxan induction, respectively. Methanolic extract (ME) and fractions of R. cordifilia were analyzed for antioxidant activity and quantification of total phenolic content and total flavonoid content. HPLC of ME and most active fractions were performed. The results showed that RCEF (G-V) and RCBF (G-VI) have significantly (P < 0.05) reduced the increased level of glucose as compared to toxicant control group. It was further revealed that EF and BF have higher antioxidant activity (having IC50 34.9, 36.86 (µg/mL)) owing to phenolic and flavonoid identified by HPLC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies