Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of a Gluten-Containing Meal on Gastric Emptying and Gallbladder Contraction

Tytuł:
Effects of a Gluten-Containing Meal on Gastric Emptying and Gallbladder Contraction
Autorzy:
Sara Massironi
Federica Branchi
Mirella Fraquelli
Alessandra Baccarin
Francesco Somalvico
Francesca Ferretti
Dario Conte
Luca Elli
Temat:
gluten
gastric emptying
cholecyst
celiac disease
non celiac gluten sensitivity
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Nutrients, Vol 10, Iss 7, p 910 (2018)
Wydawca:
MDPI AG, 2018.
Rok publikacji:
2018
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2072-6643
Relacje:
http://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/910; https://doaj.org/toc/2072-6643
DOI:
10.3390/nu10070910
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/6d4d8d55126343948bba16437297ab98  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.6d4d8d55126343948bba16437297ab98
Czasopismo naukowe
The ingestion of gluten has been associated with gastrointestinal symptoms even in the absence of detectable immune responses. Little is known about the pathophysiological effects of gluten on the upper gastrointestinal tract. We aimed to assess whether the ingestion of gluten leads to an impairment of the physiological mechanisms of gastric emptying, gallbladder contraction and relaxation. A total of 17 healthy subjects underwent ultrasound evaluation of gastric emptying dynamics and gallbladder contractions at baseline and every 30 min after a standard gluten-containing and gluten-free meal (250 kcal, 70% carbohydrates). The pattern of gastric emptying was similar after a standard meal with or without gluten, but differed in terms of the peak of the antral filling curve, which was wider (mean area 5.69, median 4.70, range 3.71‒9.27 cm2 vs. mean 4.89, median 4.57, 2.27‒10.22 cm2, p = 0.023) after the gluten-containing meal. The pattern of gallbladder contractions was different after the gluten-free meal (p < 0.05), with higher gallbladder volumes in the late refilling phases. The results of this study show that gluten ingestion exerts objective effects on gastric and gallbladder motility. Although the underlying pathophysiological mechanism remains unknown, these results could account for some of the gluten-related symptoms reported by patients with celiac disease and non-celiac gluten sensitivity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies