Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Development, physical stability and bioaccessibility of β-carotene-enriched tertiary emulsions

Tytuł:
Development, physical stability and bioaccessibility of β-carotene-enriched tertiary emulsions
Autorzy:
Ariadna Gasa-Falcon
Alejandra Acevedo-Fani
Gemma Oms-Oliu
Isabel Odriozola-Serrano
Olga Martín-Belloso
Temat:
Tertiary emulsions
β-carotene
Stability
External stresses
Bioaccessibility
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Journal of Functional Foods, Vol 64, Iss , Pp 103615- (2020)
Wydawca:
Elsevier, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1756-4646
Relacje:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305390; https://doaj.org/toc/1756-4646
DOI:
10.1016/j.jff.2019.103615
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/84dc6d9dca934adc9205907b4f0f343a  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.84dc6d9dca934adc9205907b4f0f343a
Czasopismo naukowe
The aim of this study was to develop a β-carotene-enriched tertiary emulsion (lactoferrin/alginate/ε-poly-l-lysine). Then, its physical stability as well as β-carotene content under external stresses (temperature, pH and ionic strength changes) was evaluated. Furthermore, lipid digestibility and β-carotene bioaccessibility of primary, secondary and tertiary emulsions were determined. Tertiary emulsion underwent a substantial particle size increase up to 13 μm after extreme temperatures, acidic conditions and with salt addition. However, small particle size (0.41 μm) and negative ζ-potential (−43.4 mV) was observed at basic pH. In addition, β-carotene content in tertiary emulsions decreased only 40% when emulsions were subjected at temperatures ≤70 °C, in acidic conditions and below 0.3 M NaCl. After in vitro digestion, tertiary emulsion presented higher lipid digestibility (83.59 ± 11.81%) and β-carotene bioaccessibility (70.10 ± 5.26%) compared with primary and secondary emulsions. This study provides knowledge to understand the behaviour of β-carotene-loaded tertiary emulsions under different conditions, valuable for further application in foodstuffs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies