Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Altered peripheral amino acid profile indicate a systemic impact of active celiac disease and a possible role of amino acids in disease pathogenesis.

Tytuł:
Altered peripheral amino acid profile indicate a systemic impact of active celiac disease and a possible role of amino acids in disease pathogenesis.
Autorzy:
Åsa Torinsson Naluai
Ladan Saadat Vafa
Audur H Gudjonsdottir
Henrik Arnell
Lars Browaldh
Staffan Nilsson
Daniel Agardh
Temat:
Medicine
Science
Źródło:
PLoS ONE, Vol 13, Iss 3, p e0193764 (2018)
Wydawca:
Public Library of Science (PLoS), 2018.
Rok publikacji:
2018
Kolekcja:
LCC:Medicine
LCC:Science
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1932-6203
Relacje:
http://europepmc.org/articles/PMC5851604?pdf=render; https://doaj.org/toc/1932-6203
DOI:
10.1371/journal.pone.0193764
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/859be2c6c28d4ef3b15deb997eb52fc7  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.859be2c6c28d4ef3b15deb997eb52fc7
Czasopismo naukowe
We have previously performed a Genome Wide Association and linkage study that indicated a new disease triggering mechanism involving amino acid metabolism and nutrient sensing signaling pathways.The aim of this study was to investigate if plasma amino acid levels differed among children with celiac disease compared with disease controls.Fasting plasma samples from 141 children with celiac disease and 129 non-celiac disease controls, were analyzed for amino acid levels by liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC/MS). A general linear model using age and experimental effects as covariates was used to compare amino acid levels between children with a diagnosis of celiac disease and controls.Seven out of twenty-three analyzed amino acids were elevated in children with celiac disease compared with controls (tryptophan, taurine, glutamic acid, proline, ornithine, alanine and methionine). The significance of the individual amino acids do not survive multiple correction, however, multivariate analyses of the amino acid profile showed significantly altered amino acid levels in children with celiac disease overall and after correction for age, sex and experimental effects (p = 8.4 × 10-8).These findings support the idea that amino acids could influence systemic inflammation and play a possible role in disease pathogenesis.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies