Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Preliminary investigation on the effect of insect-based chitosan on preservation of coated fresh cherry tomatoes

Tytuł:
Preliminary investigation on the effect of insect-based chitosan on preservation of coated fresh cherry tomatoes
Autorzy:
Elena Tafi
Micaela Triunfo
Anna Guarnieri
Dolores Ianniciello
Rosanna Salvia
Carmen Scieuzo
Annamaria Ranieri
Antonella Castagna
Samuel Lepuri
Thomas Hahn
Susanne Zibek
Angela De Bonis
Patrizia Falabella
Temat:
Medicine
Science
Źródło:
Scientific Reports, Vol 13, Iss 1, Pp 1-15 (2023)
Wydawca:
Nature Portfolio, 2023.
Rok publikacji:
2023
Kolekcja:
LCC:Medicine
LCC:Science
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2045-2322
Relacje:
https://doaj.org/toc/2045-2322
DOI:
10.1038/s41598-023-33587-0
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/e86731697edb4b259254e82d149ff763  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.86731697edb4b259254e82d149ff763
Czasopismo naukowe
Abstract Chitosan was produced from Hermetia illucens pupal exuviae by heterogeneous and homogeneous deacetylation. Tomato fruits (Solanum lycopersicum), that are one of the most grown and consumed food throughout the world, were coated with 0.5 and 1% chitosan, applied by dipping or spraying, and stored at room temperature or 4 °C, for a storage period of 30 days. Statistical analysis give different results depending on the analysed parameters: heterogeneous chitosan, indeed, had a better effect than the homogenous one in maintaining more stable physico-chemical parameters, while the homogenous chitosan improved the total phenols, flavonoids and antioxidant activity. Chitosan coatings applied by spraying were more effective in all the analyses. Chitosan derived from H. illucens always performed similarly to the commercial chitosan. However, a general better performance of insect-derived chitosan on the concentration of phenolics and flavonoids, and the antioxidant activity was observed as compared to the commercial one. Chitosan coating has already been successfully used for preservation of fresh fruits, as alternative to synthetic polymers, but this is the first investigation of chitosan produced from an insect for this application. These preliminary results are encouraging regarding the validation of the insect H. illucens as a source of chitosan.
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do pełnego tekstu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies