Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Low-Density Lipoprotein Cholesterol and Mortality in Peritoneal Dialysis

Tytuł:
Low-Density Lipoprotein Cholesterol and Mortality in Peritoneal Dialysis
Autorzy:
Xianfeng Wu
Lei Zhou
Xiaojiang Zhan
Yueqiang Wen
Xiaoyang Wang
Xiaoran Feng
Niansong Wang
Fenfen Peng
Junnan Wu
Temat:
peritoneal dialysis
mortality
low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C)
nutrition–clinical
cardiovascular mortality
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Frontiers in Nutrition, Vol 9 (2022)
Wydawca:
Frontiers Media S.A., 2022.
Rok publikacji:
2022
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2296-861X
Relacje:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.910348/full; https://doaj.org/toc/2296-861X
DOI:
10.3389/fnut.2022.910348
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/8775deb686064227a63ffcf200ebc126  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.8775deb686064227a63ffcf200ebc126
Czasopismo naukowe
BackgroundIn dialysis patients, lowering low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) did not provide benefits, which seemed implausible in clinical practice. We hypothesized a U-shaped association between LDL-C and mortality in dialysis patients.MethodsIn this multi-center retrospective real-world cohort study, 3,565 incident Chinese peritoneal dialysis (PD) patients between January 1, 2005, and May 31, 2020, were included. The associations between baseline LDL-C and mortality were examined using cause-specific hazard models.ResultsOf 3,565 patients, 820 died, including 415 cardiovascular deaths. As compared with the reference range (2.26-2.60 mmol/L), both higher levels of LDL-C (> 2.60 mmol/L) and lower levels of LDL-C (< 2.26 mmol/L) were associated with increased risks of all-cause mortality (hazard ratio [HR],1.35, 95% confidence index [CI], 1.09-1.66; HR 1.36, 95%CI, 1.13-1.64) and cardiovascular mortality (HR, 1.31, 95% CI, 1.10-1.72; HR, 1.64; 95% CI, 1.22-2.19). Malnutrition (albumin < 36.0 g/L) modified the association between LDL-C and cardiovascular mortality (P for interaction = 0.01). A significantly increased risk of cardiovascular mortality was observed among patients with malnutrition and lower levels of LDL-C (HR 2.96, 95%CI 1.43-6.12) or higher levels of LDL-C (HR 2.81, 95%CI 1.38-5.72).ConclusionLow and high levels of LDL-C at the start of PD procedure were associated with increased all-cause and cardiovascular mortality risks. Malnutrition may modify the association of LDL-C with cardiovascular mortality.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies