Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anthocyanin-rich fraction from Thai berries interferes with the key steps of lipid digestion and cholesterol absorption

Tytuł:
Anthocyanin-rich fraction from Thai berries interferes with the key steps of lipid digestion and cholesterol absorption
Autorzy:
Netima Chamnansilpa
Pattamaporn Aksornchu
Sirichai Adisakwattana
Thavaree Thilavech
Kittana Mäkynen
Winai Dahlan
Sathaporn Ngamukote
Temat:
Thai berries
Dyslipidemia
Anthocyanins
Lipid digestion and absorption
Natural product chemistry
Plant products
Science (General)
Q1-390
Social sciences (General)
H1-99
Źródło:
Heliyon, Vol 6, Iss 11, Pp e05408- (2020)
Wydawca:
Elsevier, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Science (General)
LCC:Social sciences (General)
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2405-8440
Relacje:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844020322519; https://doaj.org/toc/2405-8440
DOI:
10.1016/j.heliyon.2020.e05408
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/8c465ac714ad4cad9b96acd116ca6502  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.8c465ac714ad4cad9b96acd116ca6502
Czasopismo naukowe
Several studies have documented the hypolipidemic effect of anthocyanin-rich plants in vitro and in vivo. The objective of this study was to elucidate the inhibitory activity of anthocyanin-rich fraction from Thai berries against fat digestive enzymes. The ability of Thai berries to bind bile acid, disrupt cholesterol micellization and the cholesterol uptake into Caco-2 cells was also determined. The content of total phenolics, flavonoid and anthocyanin in Prunus domestica L. (TPE), Antidesma bunius (L.) Spreng, Syzygium cumini (L.) Skeels, and Syzygium nervosum A. Cunn. Ex DC was 222.7–283.5 mg gallic acid equivalents, 91.2–184.3 mg catechin equivalents, and 37.9–49.5 mg cyanidin-3-glucoside equivalents/g extract, respectively. The anthocyanin-rich fraction of all extracts inhibited pancreatic lipase and cholesterol esterase with the IC50 values of 90.6–181.7 μg/mL and 288.7–455.0 μg/mL, respectively. Additionally, all extracts could bind primary and secondary bile acids (16.4–36.6%) and reduce the solubility of cholesterol in artificial micelles (53.0–67.6%). Interestingly, TPE was the most potent extract on interfering the key steps of lipid digestion among the tested extracts. In addition, TPE (0.10–0.50 mg/mL) significantly reduced the cholesterol uptake into Caco-2 cells in a concentration-dependent manner. These results demonstrate a new insight into the role of anthocyanin-rich Thai berry extract on interfering the key steps of lipid digestion and absorption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies