Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of the dietary exposure of polycyclic aromatic hydrocarbons in Syria and their health risks assessment

Tytuł:
Estimation of the dietary exposure of polycyclic aromatic hydrocarbons in Syria and their health risks assessment
Autorzy:
Hour Krajian
Temat:
polycyclic aromatic hydrocarbons
benzo[a]pyrene
dietary exposure
health risks assessment
incremental lifetime cancer risk
margin of exposure
Food processing and manufacture
TP368-456
Źródło:
International Journal of Food Studies, Vol 9, Iss 2 (2020)
Wydawca:
ISEKI_Food Association (IFA), 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Food processing and manufacture
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2182-1054
Relacje:
https://www.iseki-food-ejournal.com/ojs/index.php/e-journal/article/view/711; https://doaj.org/toc/2182-1054
DOI:
10.7455/ijfs/9.2.2020.a6
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/aac94dcc3626401cb71cedf850dddffe  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.94dcc3626401cb71cedf850dddffe
Czasopismo naukowe
In this work, the exposure of people, through their diet, to polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) has been assessed for the urban, rural, and general populations in Syria. The food categories consumed have been divided into major groups, and the health risk assessment on dietary exposure of PAHs determined in each food category. For this purpose, two approaches were used: incremental lifetime cancer risk (ILCR) and margin of exposure approach (MOE). The results showed that each of the following food categories: oils and fats, meat and meat products, vegetables, and cereals dominantly contribute in the dietary exposure of PAHs. Also their MOE values are the lowest. Additionally, they have higher ILCR values. Therefore, these groups are a main risk source to health. On the other hand, the dietary exposure of PAHs in each of urban, rural and general populations was of low health concern, whereas their ILCR values reached to 10E-05 in total food categories, nevertheless it remains lower than serious risk level (ILCR>10E-04). This work is the first study that is dealing with dietary exposure of PAHs and their health risk assessment in Syria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies