Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

High consumption of ultra-processed food may double the risk of subclinical coronary atherosclerosis: the Aragon Workers’ Health Study (AWHS)

Tytuł:
High consumption of ultra-processed food may double the risk of subclinical coronary atherosclerosis: the Aragon Workers’ Health Study (AWHS)
Autorzy:
Henry Montero-Salazar
Carolina Donat-Vargas
Belén Moreno-Franco
Helena Sandoval-Insausti
Fernando Civeira
Martín Laclaustra
Pilar Guallar-Castillón
Temat:
Ultra-processed food
Subclinical coronary atherosclerosis
Coronary calcium
Cross-sectional cohort study
Nutritional epidemiology
Medicine
Źródło:
BMC Medicine, Vol 18, Iss 1, Pp 1-11 (2020)
Wydawca:
BMC, 2020.
Rok publikacji:
2020
Kolekcja:
LCC:Medicine
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
1741-7015
Relacje:
http://link.springer.com/article/10.1186/s12916-020-01678-8; https://doaj.org/toc/1741-7015
DOI:
10.1186/s12916-020-01678-8
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/9c9120e21bfc4412bfa51109628f2ddf  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.9c9120e21bfc4412bfa51109628f2ddf
Czasopismo naukowe
Abstract Background Ultra-processed food (UPF) consumption, which is increasing worldwide, has recently been associated with an increased risk of death and cardiovascular disease. We aimed to assess whether consumption of UPF is directly associated with subclinical coronary atherosclerosis in middle-aged men. Methods A computed tomography scan was performed on 1876 men from the Aragon Workers’ Health Study, recruited from January 2011 to December 2014, to assess coronary calcium. All participants were free of coronary heart disease. Dietary intake was collected by a validated 136-item semi-quantitative food frequency questionnaire. UPF was defined according to the NOVA classification. Associations between consumption of total energy-adjusted UPF and Coronary Calcium Agatston Score (CACS)—categorized into CACS of 0, > 0 and 0 and

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies