Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Observational Study of Lipid Profile and C-Reactive Protein after a Seven-Day Fast

Tytuł:
Observational Study of Lipid Profile and C-Reactive Protein after a Seven-Day Fast
Autorzy:
Valeria Galetti
Marica Brnic
Benjamin Lotin
Mauro Frigeri
Temat:
fasting
periodic fasting
lipid profile
LDL
HDL
triglycerides
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Nutrients, Vol 13, Iss 255, p 255 (2021)
Wydawca:
MDPI AG, 2021.
Rok publikacji:
2021
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
13010255
2072-6643
Relacje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/255; https://doaj.org/toc/2072-6643
DOI:
10.3390/nu13010255
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/bb6d30d746504a79b6ac84a8b43ff701  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.bb6d30d746504a79b6ac84a8b43ff701
Czasopismo naukowe
Fasting is becoming an increasingly popular practice. Nevertheless, its clinical benefits and possible inconveniences remain limitedly evaluated. We observed the effects of a seven-day fast conducted in a non-medical center located in the Swiss Alps. Clinical parameters were measured on the first and last day of fasting (D1 and D7), and two months later (D60). Among the 40 participants, blood analyses were done on 25 persons with an increased metabolic risk, with the primary goal of assessing the lasting effect on low-density lipoprotein (LDL) cholesterol. By comparing D60 with D1, high-density lipoprotein cholesterol (HDL) (+0.15 mmol/L) and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) (+2.05 mmol/L) increased (both p < 0.009), all other blood parameters (LDL, glucose, total cholesterol, triglycerides, C-reactive protein (CRP)) did not change; weight (−0.97 kg) and hearth rate (−7.31 min−1) decreased (both p < 0.006). By comparing D7 with D1, total cholesterol (+0.44 mmol/L), triglycerides (+0.37 mmol/L) and CRP (+3.37 mg/L) increased (all p < 0.02). The lack of LDL variation at D60 may be due to the low metabolic risk level of the participants. The increase of total cholesterol, triglycerides and CRP at D7 warrants studies to understand whether such fluctuations represent a stress reaction to the fasting state, which may vary in different fasting types.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies