Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Olfactory Function in Patients with Inflammatory Bowel Disease (IBD) Is Associated with Their Body Mass Index and Polymorphism in the Odor Binding-Protein (OBPIIa) Gene

Tytuł:
Olfactory Function in Patients with Inflammatory Bowel Disease (IBD) Is Associated with Their Body Mass Index and Polymorphism in the Odor Binding-Protein (OBPIIa) Gene
Autorzy:
Giorgia Sollai
Melania Melis
Mariano Mastinu
Danilo Paduano
Fabio Chicco
Salvatore Magri
Paolo Usai
Thomas Hummel
Iole Tomassini Barbarossa
Roberto Crnjar
Temat:
smell
olfactory dysfunction
Crohn’s disease (CD) and ulcerative colitis (UC)
odorant binding proteins (OBPs) gene
BMI
nutrition
Nutrition. Foods and food supply
TX341-641
Źródło:
Nutrients, Vol 13, Iss 2, p 703 (2021)
Wydawca:
MDPI AG, 2021.
Rok publikacji:
2021
Kolekcja:
LCC:Nutrition. Foods and food supply
Typ dokumentu:
article
Opis pliku:
electronic resource
Język:
English
ISSN:
2072-6643
Relacje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/703; https://doaj.org/toc/2072-6643
DOI:
10.3390/nu13020703
Dostęp URL:
https://doaj.org/article/dbdb1ef9c9ee441ea9d0e1ec9a6389f9  Link otwiera się w nowym oknie
Numer akcesji:
edsdoj.bdb1ef9c9ee441ea9d0e1ec9a6389f9
Czasopismo naukowe
Smell strongly contributes to food choice and intake, influencing energy balance and body weight; its reduction or loss has been related to malnutrition problems. Some patients with inflammatory bowel disease (IBD), mainly Crohn’s disease (CD) and ulcerative colitis (UC), are underweight, while others are overweight. Some studies suggest that changes in eating habits could be linked to specific disorders of the olfactory functions. We assessed the olfactory performance in 199 subjects (healthy control (HC) n = 99, IBD n = 100), based on the olfactory Threshold, Discrimination and Identification score (TDI score), measured with the “Sniffin’ Sticks” test. Subjects were genotyped for the rs2590498 polymorphism of the OBPIIa gene. IBD patients showed both a slightly, but significantly, lower olfactory function and a higher BMI compared to HC subjects. Threshold (in both population) and Discrimination (in IBD patients) olfactory score were affected by the OBPIIa genotype. BMI was influenced by both health status and OBPIIa genotype. A lower olfactory function may delay the satiety sensation and thus increase meal duration and body weight in IBD patients. However, the AA genotype of the OBPIIa seems to “protect” IBD patients from more severe olfactory dysfunction.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies