Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Przeglądasz jako GOŚĆ
Tytuł pozycji:

Summer drought stress: differential effects on cane anatomy and non-structural carbohydrate content in overwintering Cabernet Sauvignon and Syrah vines

Tytuł :
Summer drought stress: differential effects on cane anatomy and non-structural carbohydrate content in overwintering Cabernet Sauvignon and Syrah vines
Autorzy :
Falchi Rachele
Petrussa Elisa
Zancani Marco
Casolo Valentino
Beraldo Paola
Nardini Andrea
Sivilotti Paolo
Calderan Alberto
Herrera Jose Carlos
Peterlunger Enrico
Braidot Enrico
Pokaż więcej
Temat :
Microbiology
QR1-502
Physiology
QP1-981
Zoology
QL1-991
Źródło :
BIO Web of Conferences, Vol 13, p 03007 (2019)
Wydawca :
EDP Sciences, 2019.
Rok publikacji :
2019
Typ dokumentu :
article
Opis pliku :
electronic resource
Język :
English
French
ISSN :
2117-4458
Relacje :
https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/full_html/2019/02/bioconf_conavi2018_03007/bioconf_conavi2018_03007.html; https://doaj.org/toc/2117-4458
DOI :
10.1051/bioconf/20191303007
Dostęp URL :
https://doaj.org/article/fc4151eb7edb4815990f4dd37f036604
Numer akcesji :
edsdoj.fc4151eb7edb4815990f4dd37f036604
Czasopismo naukowe
Grapevines store non-structural carbohydrates (NSC) during late summer to sustain plant development at the onset of the following spring’s growth. Starch is the main stored carbohydrate, found in the wood-ray parenchyma of roots and canes. Although the relationship between hydraulic and plant photosynthetic performance is well-recognized, little research has been done on the long-term effects of drought in grapevines adopting different strategies to cope with water stress (i.e. isohydric and anisohydric). We performed our study by exposing two different grape cultivars (Syrah and Cabernet Sauvignon) to a short but severe drought stress, at two stages of the growing season (July and September). No marked differences in the physiological and hydraulic responses of the two varieties were found, probably due to our experimental conditions. However, anatomical and biochemical characterization of overwintering canes pointed out several interesting outcomes. We found a significant and parallel increase of starch and medullar ray number in both cultivars exposed to early water stress. We hypothesize that stressed vines limited their carbon allocation to growth, while shifting it to starch accumulation, with a most evident effect in the period of intense photosynthetic activity. We also speculate that a different aptitude to osmotic adjustment may underlay variation in starch increase and the specific involvement of bark NSC in the two cultivars.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies